Skapandet av avelsgrupper

Nu under sensommaren har vi börjat bygga våra nya avelsgrupper av de raser vi tänker fortsätta med. Vi behöver anpassa oss för vad vi har plats för under vintern för smidig skötsel och tidsåtgång.

Hur väljer vi våra hönor och tuppar?

Vi kläckte under våren 2024 fram ett större antal kycklingar vilket resulterade i nästan 700 stycken kycklingar totalt av de raser vi har. Det försvinner alltid några kycklingar men ju längre vi har den rasen ju bättre blir överlevnaden. Detta skapar robusta tåliga djur har vi märkt.

Efter de första veckorna börjar vi sortera ut tidiga tuppar, efter några generationer kan vi få en bra sorteringsprocent på framförallt värpraserna.

Varför vill vi ha det?

jo våra kunder som köper unghöns vill oftast bara ha hönor och då behöver vi kunna möta den efterfrågan.

Nu är de några fler veckor och vi gör en andra sortering av tydliga tuppar som ska få växa till sig till strax över könsmognad. De hönor som inte har växt eller har tydliga defekter som inte gör dem lämpliga för avel eller försäljning tas nu bort.

Unghönsen får springa utomhus och hålla till under tak utomhus för att hitta föda, leka, jordbada och bygga muskler för framtiden. Det är viktigt att de utsätts för väder, vind och rovdjurshot när det är tillåtet så de behåller sitt robusta arv som härdiga djur i svenskt klimat.

Nu kommer sensommaren och de första unghönsen har nu värpt en stund. De värper härligt små unghönsägg och tupparna galer i olika härliga målbrotts toner. Tupparna sitter i en egen inhägnad och vi fingertestar samt bedömer dess egenskaper som vi ska avla vidare på. Hönorna gör vi samma sak med som tupparna.

Vi avlar på produktiva egenskaper och räknar ägg oftast i 6 mån om året med start från vinter till sommar. Detta och fingertest gör att vi kan mäta om vi ökar produktionen av antal ägg. Äggen kan vara olika stora eller ha olika färg. Det gör att när vi kläcker avelsägg under våren sorterar vi ut de äggen som vi önskar att ha. Om vi tar Silverudds Blå som har sin härligt gröna färg så förekommer det olika nyanser av grönt. Alla är gröna men olika mycket helt enkelt. Är äggen för ljusa kan vi göra ett kläck med mörka ägg för att lyfta färgen. Det finns många egenskaper att avla på och beroende på hur mycket vi kläcker kan vi fokusera på olika saker.

Det vi gör att vi har äggen i fokus för att fler ska välja dessa raser i egen produktion/hemma äggproducenter.

Vad bestämmer hur många vi väljer ut?

Säg att vi ska ha 10 st hönor då tar vi ut de bästa som oftast är 10-20% av de vi kläcker fram. Till dem ska de ha 1-2 st tuppar men vi tar även ut 2 st extra som reserv om den/de första inte gör sitt jobb av någon anledning. Nu börjar vi komma upp i 20-40 st hönor av vissa raser i dess avelsgrupper och då tar vi ut något färre tuppar som reserv.

Nu tänker vi efter om det ska sparas hönor som vi har över eller sälja dem till nya ägare.

Ska vi sälja matägg själva eller ska andra få producera hemma?

Detta året kommer vi sälja alla överskottsdjur och det är bra startmaterial om du ska börja avla på en av våra raser. Det tar 1 år tills denna möjlighet kommer igen med värpande djur.