De fyra vanligaste avelsmetoder som används och nämns av uppfödare världen över. Vilken metod du använder beror på hur många djur du har och vilken plats du har för hönsgårdar. Alla metoder har både för- och nackdelar och det är enbart du som avlar dina djur som bestämmer vad som är bäst för dig. Aveln kan börja med en metod och sedan gå över till en annan. Det är viktigt oavsett metod att medvetet välja djur som tar aveln framåt.
Dessa avelsmetoder används med fördel från ett ursprungsmaterial och du bör inte ta in avelsmaterial utifrån. Bara för att reparera fel som du har i din avelsgrupp. Varje gång som nytt material tas in ökar chansen för nya fel. Vi har upptäckt att det tar tre generationer att se de tydligaste felen.
Gruppstorlekar är ett vanligt minimum.
Linjeavel
Avelsgrupp storlek:
10 st hönor
2 st tuppar
Kan kläcka mindre antal av varje grupp varje år
Förstärker extra positiva drag hos få djur
Hög inavel kan bli ett problem om inte linjer korsas
Flera mindre hönsgårdar
Individernas förstärkta egenskaper förökas till större antal. Det går enkelt att utvärdera ett mindre antal djur i en flock men det finns stor chans för hög inavelsgrad. Viktigt att korsa linjerna förslagsvis var tredje år.
Spiralavel
Avelsgrupp storlek
12 st hönor
3 st tuppar
Kan kläcka mindre antal av varje grupp samma eller olika år
Flertalet mindre hönsgårdar
Du har förslagsvis tre avelsgrupper som du behåller avkommorna i när de blir bättre än föräldrarna. Då har du olika åldrar i grupperna. Du roterar sedan tuppen från varje grupp till en annan grupp för att sprida resultatet från andra grupper. Det blir då en bred genetisk spridning mellan grupperna. Mitt i mellan metod mellan flockparning och linjeavel.
Rullande parning
Avelsgrupp storlek
16 st hönor
2 st tuppar
Behöver kläcka fram stort antal kycklingar varje år
Hög inavel kan bli ett problem
Två mellanstora hönsgårdar
Du har två olika grupper, en som har hönor år 1 och en annan som har hönor år 2. Du sätter sedan tuppar från en annan ålder mot dessa grupper. Mitt i mellan metod mellan flockparning och linjeavel.
Flockparning
Avelsgrupp storlek
30 st hönor
3 st tuppar
Behöver kläcka fram stort antal kycklingar varje år
Viktigt att hitta de höns som har bättre egenskaperna
En stor hönsgård
Bra system för dig som vill kunna ha fler antal djur i samma hönsgård. Det går bra att ha majoriteten 1 åriga hönor med några 2 åriga och 3 åriga. Samma sak med tupparna. Det tar längre tid att förstärka individens egenskaper men flocken blir väldigt stabil.